قوانين روابط كار و جبران خدمت قوانين بيمه بيكاري قوانين تشكلات كارگري و كارفرمايي قوانين تامين اجتماعي مقررات روابط كار و جبران خدمت مقررات بيمه بيكاري مقررات تشكلات كارگري و كارفرمايي
قراردادهای کار از نظر مدت به سه دسته تقسیم میشوند:
قرارداد کار با مدت موقت
قرارداد کار با مدت غیر موقت
قراداد کار برای انجام کار معین
انواع قراردادهای کار از نظر ساعت کار
خب، قراردادهای کار از نظر ساعت به دو نوع تمام وقت و پاره وقت تقسیم میشوند.
قرارداد کار تمام وقت
قراردادی است که طی آن کارگر (یا کارمند) متعهد میشود، به میزان ساعات کار مقرر در قانون به کار مشغول باشد. یعنی نهایتاً کارگر در روز ۸ ساعت و در هفته ۴۴ ساعت کار میکند.
در واقع میتوان گفت که منظور از ساعات کار مدت زمانی است که کارگر نیروی کاری خود و یا وقت خود را به منظور انجام کار در اختیار کارفرما قرار میدهد.
در صورت تمام وقت بودن کار، کارگر از مزد و مزایای کامل قانونی برخوردار خواهد شد.
قرارداد پاره وقت
بر اساس ماده ۳۹ قانون کار، اگر میزان ساعت کار از ساعت عادی کار ۷ ساعت و بیست دقیقه در شبانه روز یا ۴۴ ساعت کار در هفته کمتر باشد، به آن قرارداد پاره وقت میگویند.
نکته مهم اینجاست که کارکنان پاره وقت یا نیمه وقت هم از هر نظر مشمول قانون کار هستند.
بستن قرارداد دقیق بین کارمند و کارفرما چه مزایایی دارد؟
بستن قرارداد کار دقیق و تخصصی بین کارگر و کارفرما میتواند مزایای زیادی را برای طرفی قرارداد به دنبال داشته باشد:
جلوگیری از دعوا و مجادله
پیشگیری از باخت در دعوا
جلوگیری از طولانی مدت شدن دعوا
جلوگیری از اختلاف نظرهای قضایی
جلوگیری از اتلاف هزینههای مالی
آیا عقد قرارداد کار برای کارفرمایان مهم است؟
برخی کارفرمایان با نبستن قرارداد کار با کارکنان خود یا امضای قرارداد سفید این تصور را دارند که در این معامله سود بردهاند، در حالی که این فکر کاملاً اشتباه است. زیرا در صورتی که کارمند قرارداد نداشته باشد یا قراداد سفید امضا داشته باشد، هرگونه پرداختی کارفرما به کارمند میتواند محل شکایت کارمند قرار بگیرد.
برای مثال، اگر کارفرما تمام حقوق، مزایا، اضافه کار، بن و… کارگر یا کارمند را به صورت یکجا، بدون ثبت در قرارداد مشخص به حساب او واریز کند، کارمند یا کارگر میتواند این ادعا را داشته باشد که تمام واریزیهای او، تنها حقوق پایه بوده و در خصوص سایر مزایا از کارفرما شکایت کند.
این موضوع تنها بخش کوچکی از عواقب عدم عقد قرارداد بین کارفرما و کارکنان است. مشکلات عدیده بسیاری در این بین پدید خواهند آمد که در مقالات بعدی مفصلاً درباره آنها صحبت خواهیم کرد.
بخشنامه حداقل مزد سال 1400 و دستورالعمل های تبعی آن برای اجرا ابلاغ شد. بخشنامه مذکور به امضای وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی جناب آقای دکتر شریعتمداری جهت اجرا به کلیه کارفرمایان و کارگاه های مشمول قانون کار ابلاغ گردید و همچنین دستورالعمل های تبعی بخشنامه مذکور به امضای مدیر کل محترم روابط کار و جبران خدمت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی آقاي كوروش يزدان رسيد و جهتاجرا ابلاغ شد
الحاق فصل دوازدهم به آیین دادرسی کار (بخشنامه شماره ۷۰۶ مورخ ۱۳۹۸/۱/۵ وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی)
الحاق فصل دوازدهم به آیین دادرسی کار
به استناد ماده ۱۶۴ قانون کار جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۶۹/۸/۲۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام و با توجه به لزوم الکترونیکی شدن فرایند رسیدگی به اختلافات کارگران و کارفرمایان در هیأتهای تشخیص و حل اختلاف کار، مواد زیر که توسط شورای عالی کار (مصوبه جلسه ۲۷۸ مورخ ۱۳۹۷/۱۰/۲۳) پیشنهاد شده است، تحت عنوان فصل دوازدهم به آیین دادرسی کار مصوب ۱۳۹۱/۱۱/۷ بشرح زیر الحاق و برای اجرا ابلاغ می شود:
شورای اسلامی کار شورایی است مرکب از نمایندگان کارگران و کارکنان یک کارگاه و نماینده کارفرما ( مدیریت ) که در واحدهای دارای بیش از 35 نفر شاغل دائم ، تشکیل می شود .
وظایف و اختیارات شورای اسلامی کار عبارتند از :
1- ایجاد روحیه همکاری بین کارکنان هر واحد به منظور پیشرفت سریع امور .
2- همکاری با انجمن اسلامی در بالا بردن آگاهی کارکنان در زمینه های فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی .
3- بالا بردن آگاهی کارکنان در زمینه های اقتصادی ، فنی و حرفه ای و نظایر آن .
4- نظارت بر امور واحد به منظور اطلاع از انجام صحیح کار و ارایه پیشنهاد سازنده به مسئولین مربوطه .
5- همکاری با مدیریت در تهیه برنامه ها به منظور پیشبرد امور واحد .
6- بررسی شکایات کارکنان در مورد نارسایی های واحد و پیگیری موارد .
7- تلاش در جهت گسترش امکانات رفاهی و حفظ حقوق قانونی کارکنان واحد .
8- بررسی و شناخت کمبودها و نارسایی های واحد و ارایه اطلاعات به مدیر یا هیات مدیره .
مراحل تشکیل شورا : 1- مراجعه نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به کارگاه 2- دعوت مجمع عمومی جهت انتخاب نماینده کارکنان در هیات تشخیص 3- برگزاری اولین مجمع عمومی 4- تشکیل هیات تشخیص صلاحیت کاندیداهای عضویت در شورا 5- درج آگهی اعلام کاندیداتوری عضویت در شورا 6- اعلام داوطلبی کاندیداهای عضویت در شورا 7- بررسی صلاحیت کاندیداهای عضویت در شورا و اعلام اسامی کاندیداهای واجد شرایط 8- دعوت مجمع عمومی جهت انتخاب اعضای اصلی و علی البدل شورا و تصویب اساسنامه 9- برگزاری مجمع عمومی 10- تعیین سمت اعضاء 11- ثبت شورا و صدور اعتبارنامه اعضاء